Wyśmienite gazpacho w 15 min.

Autor: Emilia, mama Laury Data: sierpień 30, 2013 Kategoria: Historia Laury | komentarzy 18

Przepis na gazpacho odkryłam na początku wakacji, czyli w idealnym momencie, aby wykorzystać sezonowe warzywa do przyrządzenia tej wyjątkowej potrawy RAW FOOD. Hiszpański chłodnik na bazie pomidorów zachwyca oryginalnym, wyrazistym smakiem, pod względem wartości odżywczych jest po prostu zdrowotną bombą, a w dodatku jest banalnie prosty i szybki do przygotowania!

Ale to jeszcze nie koniec jego wielkich zalet! Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie odkryli bowiem, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27% ryzyko nadciśnienia tętniczego. Moim skromnym zdaniem, biorąc pod uwagę niezwykle wartościowe składniki chłodnika, zapobieganie nadciśnieniu z pewnością nie jest jedyną jego prozdrowotną właściwością… Dlatego nie zwlekaj, korzystaj z ostatnich dni lata i przygotuj przepyszne domowe gazpacho! Nie martw się, jeśli jesteś kulinarnym antytalentem – ten chłodnik jest tak łatwy do zrobienia, że po prostu nie może się nie udać 🙂

Składniki dla czterech osób:

6 dojrzałych pomidorów,

1 ogórek,

½ czerwonej papryki,

½ zielonej papryki,

2 małe cebule,

1 ząbek czosnku,

garść natki pietruszki (w oryginalnym przepisie tego nie ma, ale ja dorzucam ją, gdyż dodaje wyrazistości smakowej i jest dodatkową dawką zdrowia)

sok z 2 cytryn (lub więcej, do smaku),

2-3 łyżki stołowe octu balsamicznego/winnego,

½ szklanki oliwy z oliwek,

bazylia,

sproszkowana papryka słodka do smaku,

pieprz i sól do smaku,

szklanka wody.

Przygotowanie:

Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę drobno posiekaj. Umyj pomidory, ogórek i paprykę. Ogórek obierz i usuń nasiona z papryki, a następnie wszystkie warzywa pokrój na kawałki. Zmiksuj warzywa z czosnkiem i cebulą (robot kuchenny, blender), dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny, bazylię, sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Starannie wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki. Smacznego!

Gazpacho

Grafika z licencją the Creative Commons A-S A. 2.0 G. Autor: Cyclonebill from Copenhagen, Denmark

komentarzy 18

  1. Pani Emilio, a może warto kupić coś takiego? http://www.flawonoidy.ibg.pl/

  2. Analizuję przepis i mam wrażenie, że tego nie przełknę 🙁 Czeka mnie długa praca, najpierw nad sobą, potem nad swoją rodziną 😉

    • Dlaczgo? Chłodnik jest naprawdę pyszny. Nie lubisz smaku surowych warzyw?

      • Lubię surowe warzywa, ale spożywam je oddzielnie, natomiast wszystkie razem jako miks + czosnek i cebula nie próbowałam, dlatego piszę że „mam wrażenie”, ale spróbuję i dam znać jak mi poszło. Być może tak własnie wyglądają początki zdrowego odżywiania 😉

  3. Polecam Wam przepis na koktajl z awokado. Kremowy, treściowy- idealny na podwieczorek albo śniadanie. Pychota!!!

    1 dojrzałe awokado
    1 banan
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka miodu
    mleko ( ja używam migdałowego, jak ktoś pije zwykłe może być zwykłe ) Ilość mleka zalezy od tego jak gęsty chcemy żeby był koktajl.

    Wszystko miksujemy aż składniki się połączą.

    My po prostu za nim przepadamy!!

    • O super! Dziękuję, ja na pewno wypróbuję 🙂

  4. Narobiłaś mi smaka 🙂
    Początkowo byłam sceptyczna jeśli chodzi o Twój pomysł z „bonusem dla zdrowia” bo myślałam, ze będzie to taki PS do tekstu w ogóle z nim nie związany, ale takie krótkie notki są fajne :))
    Dziś jedziemy na imprezę urodzinową gdzie na pewno się przejemy dlatego jutro zrobię taki pyszny letni chłodnik, dzięki 🙂

    • A najlepsze w nim jest to, że jest błyskawiczny w obsłudze. Uwielbiam takie przepisy – prawie nic się nie narobisz, a mimo to możesz cieszyć się zdrowiem i wspaniałym smakiem :). Pozdrawiam i życzę miłego imprezowania!!!!!

  5. Przepis prosty i zapowiada się smakowicie, jedyne zastrzeżenie jest takie, że podobno nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem.

    • Tak, z tym ogórkiem to prawda, ponieważ ogórek hamuje wchłanianie składników z pomidora. Mimo to ja go dodaję, gdyż nadaje potrawie fajnego, świeżego smaku.

      • W sumie raz na jakiś czas nie zaszkodzi 🙂 Ja lubię połączenie ogórka świeżego albo małosolnego, pomidora i cebuli z oliwą/smietaną.

      • Świeże ogórki zawierają askorbinazę, czyli enzym powodujący rozkład wit. C. , więc po prostu w takiej zupie jej nie będzie. I tak będzie sporo innych pożytecznych składników. Natomiast bardzo zdrowotny likopen z pomidorów jest lepiej przyswajalny po rozpuszczeniu w ciepłym tłuszczu, np. w oliwie, bo słabo rozpuszcza się w wodzie (wreszcie coś dla miłośników spagetti z sosem pomidorowym :))

  6. Krem czekoladowy już zrobiłam. Jedliśmy z malinkami, pychota. Uwielbiam takie przepisy – szybko i pysznie. W przyszłym tygodniu zrobie chłodnik;-) pozdrawiam serdecznie

    • Również pozdrawiam! 🙂

  7. może i smaczne, wierzę na słowo:) ale ja nie przepadam za tego typu zimnymi potrawami… Czekam na kolejny przepis i z większą niecierpliwością na Wasz filmik 😀

  8. Musi byc wyśmienity ale na razie dla mnie za trudne;)
    Dzięki,pozdrawiam:)

    • Mimo to zachęcam – nie dość, że surowe i zdrowe, to jeszcze wegańskie 🙂

  9. PS. Dziś w nocy lub jutro pojawi się na blogu również nowy wpis o naszym życiu, a wraz z nim najnowszy film 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Publikując komentarz, jednocześnie wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Administratora Danych Osobowych bloga www.kochamylaure.pl moich następujących danych: podpis, e-mail, adres IP, w celu i w zakresie do tego niezbędnym. Przetwarzanie danych odbędzie się zgodnie z obowiązującym prawem, a w szczególności z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (zw. RODO) i polityką prywatności znajdującą się pod adresem www.kochamylaure.pl/polityka-prywatnosci/